Nens i adolescents: noves generacions interactives

L’ús massiu de les tecnologies, sobretot l’eina essecial dels nostres dies, Internet, ha produit un canvi en els costums i en les pràctiques tradicionals de comportament, de treball, d’entreteniment. Un exemple que ha provocat grans controvèrsies ha estat el fet de que a l’escola ja no s’utilitzen els llibres de text com l’eina principal per a l’aprenentage, sinó els programes informàtics, i Internet és la font d’informació a la que acudeixen tots els alumnes, independentment de l’edat. El percentatge de nens d’entre 10 i 15 anys que utilitzen Internet per realitzar treballs escolars és d’entre un 91% a un 98%.  Molts experts ja denominen a aquests nens, adoslescents i joves que estan creixent de mode natural en l’entorn digital com a natius digitals. Per això és de gran importància les formes i els continguts de les pantalles a les que tenen accès els nens i els adolescents. El Parlament Europeu ja  a l’any 2008 va proposar que totes les escoles impartissin l’assignatura d’educació mediàtica, i de fet a moltes universitats de comunicació ja s’està impartint, com nosaltres, alumnes de la UAB.

Aquesta petita presentació ens permet veure a què farà referència la temàtica d’aquest post, doncs bé, el que exposarem aquí serà quin ús educatiu de creació de continguts fan aquests natius digitals, aquests joves emprenedors, i tractarem el blog com a eina per al periodisme ciutadà infantil i adolescent, una eina que pot ser molt útil dins l’aula, un edublog o bloc educatiu  i fora de les aules.

Existeixen blocs que són útils per al seguiment d’una classe, és a dir per als alumnes, i és un bloc en comú, existeixen blocs per als professors, per a que realitzin una bona educació mediàtica i també blocs creatius de nens o joves amb més impuls i més esperit participatiu.

Aquests són alguns exemples pel que fa a l’educació mediàtica i al contingut per als més joves i per a persones molt estretament relacionades amb l’educació, com són pares i professors:

Telekids és un edublog que tracta sobre educació mediàtica per a nens i adolescents. La creadora és la Dra. Jacqueline Sánchez Carrero, de la Universitat de Sevilla, una experta en mitjans de comunicació i comunicació audiovisual.

 http://jsanchezcarrero.blogspot.com/

Aulablog és una aula virtual on hi ha diferents blocs de contingut interessant  de cara a l’escola. És una comunitat educativa. Aquesta pàgina web va convocar una jornada de oberta als creadors o participants de blocs educatius, a la ciutat de Madrid, i va ser tot un èxit. És un bon punt de trobada per a professors.

http://www.aulablog.com/portal/

Kiddia  ajuda als pares i professors o educadors de nens de menys de 12 anys a l’aprenentatge digital d’aquests. Però també és un lloc apte per a nens, on trobaran un apartat de jocs educatis pensats per fer en familia. També hi ha un fòrum en el que pares i professors expressen les seves preocupacions entorn l’educació dels nens.

http://www.kiddia.org

Comunicainfancia és un espai per a la difusió de coneixement sobre infància i mitjans de comunicació.

http://www.comunicainfancia.cl/

Infancia y tecnología  està destinat a nens i nenes d’entre 6  i 11 anys així com als seus pares, mares i educadors. És un recurs didàctic i educatiu online.

http://www.infanciaytecnologia.com/

Menores OSI  és una iniciativa de la Oficina de Seguretat de l’Internauta amb l’objectiu de fomentar la cultura i la seguretat a Internet entre els més petits.

http://menores.osi.es/

Novadors és un fòrum de Noves tecnologies en l’educació, i els encarregats d’organizar, varis cops l’any, jornades de debat i reflexió d’experiències educatives en xarxa. A l’enllaç que trobareu a continuació podreu veure la pàgina web i en l’apartat vídeos, podreu veure totes les jornades celebrades.

http://www.novadors.org/?page_id=2

El Proyecto Grimm és un lloc web on els professors de primària i secundària creen contingut audiovisual explicant de quina manera reaccionen o es comporten els nens utilitzant la tecnologia com a eina d’aprenentatge.

http://proyectogrimm.net/

Els nens i els joves són el més important, són el demà de les nostres societats, així que amb una bona educació, amb un bon discurs des de l’inici, el futur pot ser prometedor.

Carlota Oliet

Anuncios

Un pensamiento en “Nens i adolescents: noves generacions interactives

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s